LAČNI IMPERIJ

se nadaljuje

Paprikaš

Naberi paprike. Ogromno paprik. Vseh vrst. Cayenne, feferone, dolge, okrogle, vseh barv, zeleno-rdeče, rumene, pisano druščino. Do zadnjega jih sesekljaj. Kar solzijo se mi oči, ko samo pomislim na to sekljanje, da veš! … Nato vso to zmešnjavo streseš v kamnit kotel. Nato, ah, vraga! Prijatelj mi ni nič rekel, jaz sem pa pozabil vprašati, ali zadevo predčasno kaj pokuhaš … nato vmešaš kis in paradižnikov koncentrat in začimbe, vse take zadevščine – še malo grenčice za povrh … nato vsemu skupaj dodaš kateri koli hudičev preostanek večerje ali zajtrka, kračo, bedro, klobaso, slanino (pozabil sem, ali je rekel, da lahko tudi ribo) – kar koli je pač ostalo in je predobro, da bi zabrisal stran … paradajz, kumarice, take stvari. Take fensi stvari! In ko ti samo malo zakruli v želodcu – evo ti. Ves čas se greje nad ognjem, to ti je paprikaš! Samo dodajaš v kotel, nikoli ne spereš zadeve. Leta in leta je v kotlu ena in ista brozga.
Preden pozabim še jaz, Paton je pozabil omeniti najpomembnejšo sestavino bilokaterega paprikaša, ki je noben Ameroindijanec ne bo izpustil iz recepta: maniokina melasa.

Đalofriž

Sestavine:

350 g očiščenega in namočenega dolgozrnatega riža
700 g svežih paradižnikov, sesekljanih,
2 veliki rdeči papriki, sesekljani,
1 habanero čili, sesekljan (lahko ga nadomestite z drugim tipom rdečih čilijev, a ker so habanero čiliji med bolj pekočimi, boste morda potrebovali več kosov nadomestnih),
2 veliki čebuli, eno sesekljano, eno v rezinah,
2 čajni žlički dimljene paprike,
30 g svežega ingverja, naribanega,
1 strok česna, zmečkan,
4 jedilne žlice oreščkovega olja,
4 jedilne žlice paradižnikovega pireja,
1 zelen čili, sesekljan,
5 strokov gvinejskega popra (uporabi črni poper in malo muškatnega oreščka, če gvinejskega nimaš pri roki),
15 g svežega timijana in/ali drugih zelenih zelišč za okus
sol in poper za okus
150 ml kokošje osnove

Riž umij in ga namakaj dobrih 15 minut, nato odcedi preostalo vodo. V isti lonec skupaj zmešaj paradižnik, papriko, habanero, sesekljano čebulo, 1 čajno žličko dimljene paprike, ingver in česen. Rezine nesesekljane čebule popraži v oreščkovem olju v posodi v globokim dnom. Mešaj pogosto. Dodaj preostalo dimljeno papriko in praži še eno minuto. Dodaj paradižnikov pire in cvri še tri minute. Dodaj sesekljan zeleni čili in praži še eno minuto. Dodaj zgoraj zmleto paradižnikovo mešanico in kuhaj na majhnem ognju, dokler se ne zgosti; kar običajno traja okrog 40–45 minut. Dodaj gvinejski poper, sveža zelišča, sol in poper in dobro premešaj. Dodaj še namočeni riž in mešaj, dokler ni prav vsako zrno obarvano z omako. Dodaj kokošjo osnovo. Povečaj temperaturo, dokler ne zavre, nato jo spet zmanjšaj, prekrij lonec s papirjem za peko in pusti stati 20–22 minut, dokler ni riž povsem mehak. Odstrani z ognja in pusti, da se vse skupaj kuha na lastni pari še nadaljnjih 7–8 minut.

S šparglji okrašena kokošja juha

Po tem, ko ste kokoši zvezali, kot se šika, jih dobro prevrite in nato ohladite v ledeni kopeli. Postavite jih v lonec in jih docela prekrite z mastjo. Zalijte lonec z najboljšo kokošjo osnovo iz vaše shrambe in začinite zmes s soljo in majhnim ščepcem popra.

Pazite, da vsebine ne razkuhate preveč. Posušite izbrane rezine kruha, lahkotno jih popecite in okrasite s pripravljenim kokošjim mesom, s šparglji, ki ste jih predčasno nasesekljali na majhne koščke, z gobami, ki ste jih pocvrli v lastnem soku, s petelinjo irokezo ali drugimi barvitimi deli vaše izbrane perutnine, z nekaj pistacijami in jagenjčkovo omako. Rob pladnja dodatno obložite z rezinami limone in postrezite.

Golobičin ragu

Scela jih oskubi, očisti jih navznoter in jih ocvri na ponvi v navadni ali lahki maščobi. Ocvrte postavi v lonec z dobro jušno osnovo in jih kuhaj s šopkom nabranih zelišč. Ko se prekuhajo, jih okrasi s koščki njihovih jeter in telečjim priželjcem. Vse za okus začini s soljo in mešanico začimb. Nato postrezi.

Kako pripraviti najboljši navadni puding

V lonec zlij slab liter mleka, vanj namoči šest lovorjevih listov, zavri in nato odstrani lovor ter dodaj toliko moke, kolikor je potrebuješ za želeno končno gostoto svojega pudinga; odstrani z ognja in v zmes vmešaj 450 g masla, 115 g sladkorja, naribaj 1 majhen muškatni oreh in dodaj 12 rumenjakov ter 6 dobro umešanih beljakov; dobro premešaj, z maslom premaži pekač in vanj vlij mešanico. Dobre pol ure v pečici bo dovolj za izvrsten rezultat.

Se nadaljuje …

Elza Budau

Lačni imperij’ je prevod drugega dela receptov iz knjige ‘The Hungry Empire. How Britain’s Quest for Food Shaped the Modern World’ zgodovinarke Lizzie Cunningham.

Z vsem spoštovanjem, Elza Budau.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.