LAČNI IMPERIJ

Kako pripraviti ubogega Ivana, da bo primerno mehak in dobrega okusa[1]

Meso postavite v kotel mrzle vode, tega pa obesite nad odprti ogenj. Pustite ga, naj se namaka in cmari tri ure. Voda ne sme vreti, mora pa biti zelo vroča. Po treh urah dodajte polena in pustite, da se voda dva ali trikrat prevre: meso bo postalo zelo mehko in napihnjeno; odstranite hrbtenico in ga specite na čebuli. Če ga boste kuhali direktno v vreli vodi ali če ga boste ponovno pogreli, ko je bilo enkrat že kuhano, bo meso postalo trdo in žvečljivo.

Pripravi koktejl naravnost iz krave

Za bazo svojega koktejla izberite bodisi vino bodisi cider. Dodajte mu večjo količino sladkorja in v mešanico naribajte muškatni orešek; nato v nastali liker pomolzite mleko: ko se vse dobro premeša, dodajte za zgornjo polovico kozarca ali cel kozarec smetane, odvisno za koliko ljudi pripravljate koktejl. Zvarek lahko pripravite tudi doma, a ne pozabite pogreti svežega mleka na telesno temperaturo, kot da ste ga natočili naravnost iz kravjih vimen. V prvotno mešanico alkohola, sladkorja in muškata ga natocite kar iz čajnika, kjer ste ga pogreli in z višine. Koktejl začinite z dobro opranimi svežimi jagodami ribeza.

Prijetni indijanski puding

  1. Začnite s tremi glaži zavretega mleka, dodajte 7 žlic fino mletega indijanskega praška, dobro premešajte, dokler je vroče; pustite stati, da se ohladi; dodajte 7 jajc, 225 g rozin, 100 g masla, začimb in sladkorja in pecite uro in pol;
  2. Zavrite tri glaže mleka v razmerju z enim glažem fino mletega indijanskega praška s soljo; ohladite, dodajte 2 jajci, 100 g masla, sladkorja ali melase in mešanice začimb; mešanico pecite dve uri in pol;
  3. Posolite glaž indijanskega praška, navlažite s slabim litrom mleka, osladite in vlijte v medeninasto, železno, kamnito ali zemeljsko posodo, dobro zatesnite, da ne pride do stika z vlago in zavrite za 12 ur.

Jančijeva ali kurbina torta

Zavrite glaž mleka in ga zlijte v mešanico 3 glažev indijanskega praška in pol glaža moke; pecite nad odprtim ognjem. Ali pa zavrite mleko in dve tretjini indijanskega praška; ali pa dve tretjini praška prelijte z vrelo vodo, dodajte sol, melaso in maščobno osnovo; nato po potrebi dodajajte hladno vodo in zgnetite v precej trdo maso in specite kot zapisano zgoraj.

Kako pripraviti Perino, tukaj zelo razširjeno pijačo

Izrezite kos maniokovega hlebca. Naj bo za stopalo dolg in debel za centimeter in pol. Popecite ga, da bo na eni strani črn. Zdrobite na male koščke in namocite v dve galoni vode, da se docela napijejo oz. pustite stati 12 ur. Nato dodajte dobro zžvrkljano jajce in tri dodatne galone vode ter 450 g sladkorja. Shranite v dobro zatisnjenih steklenicah. Uporabno najmanj še en teden.

Se nadaljuje

Elza Budau

Lačni imperij’ je prevod prvega dela receptov iz knjige ‘The Hungry Empire. How Britain’s Quest for Food Shaped the Modern World’ zgodovinarke Lizzie Cunningham.

Z vsem spoštovanje, Elza Budau.

[1] Ubogi Ivan je staro ime za kuhano polenovko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.