LAČNI IMPERIJ

se nadaljuje

Zelo pogosto rabljena, prevarantska, alkoholna pijača za bolj splošno populacijo tu, je punč ali rum punč. Zmešamo ga iz ruma, vode, soka limete, sladkorja in majhnim posipom muškatnega oreščka po vrhu. Ker velja ‘bolj kot je močen, boljši je’ in ker ga sladkajo s tistim, kar ostane na dnu kotla za rafiniranje, je zelo nezdrav napitek; in ker je poceni, ga služinčad in ostala revnejša zalega natolcuje po litrih – ko pridejo domov z lastnikove plantaže na primer. Večkrat od pijače zaspijo, zaradi česar padajo s konj na poti domov.

Chutney iz bengalskega ribeza

Jagode narežite na polovičke in odstranite semena. Zmečkajte jih s čajno žličko soli, nekaj plodov rdečega čilija, čajno žličko semen kumine in pestjo svežih listov koriandra. Dodajte vodo, če je zmes preveč gosta. Ko ste zadovoljni z gostoto, dodajte sok ene limone in dodobra zmešajte.

Bengalski ribez* lahko nadomestite s kosmuljo ali brusnicami.

Kako pripraviti najboljši tekoči laudanum – opijevo tinkturo

V en kvart belega vina vmešajte pol pinta vinjaka, štiri unče opija, dve unči žafrana (opij narežete, liste žafrana s prsti potegnete s stebla). Vse skupaj dobro premešajte v steklenici. Dodajte unčo pepelike ter po en dram cimeta, klinčkov in muškatnega oreščka. Dodobra zapečatite steklenico z zamaškom. Za dvajset dni jo pustite na soncu ali ob ognju. Po pretečenih treh tednih tekočino precedite in pripravljena je za uporabo. Koristi se deset, petnajst, dvajset ali petindvajset kapljic.

Hudičeva ovčetina

Osem ali devet zrezkov z jagenjčkove tace začinite s soljo, poprom in kajenskim poprom; namočite v limonin sok in postavite na stran za pol ure. Ko so dodobra zmarinirani, jih premažite s stopljenim maslom, potresite s popečenimi drobtinami in postavite v srednje vročo pečico za nekaj minut. Pečene razporedite v ozek krog na vroč pladenj, v sredino pa postavite stebla navadne vodne kreše, pomočene v slan in popopran limonin sok.

V špajzi

Čeprav nasprotujem uporabi konservirane hrane, vsaj v tolikšnih količinah, kot je danes v navadi, priznavam, da je več stvari, ki jih moramo najti v sleherni shrambi: vložene kumarice, omake, marmelade, slanino, sir, makarone, vermičeli, različne kise, esence okusov, nepogrešljive tartufe, kislo-sladko sadje, piškote, ribje mehurje, škrob iz koreninic, ovsene kosmiče, biserni ječmen, koruzno moko, olive, kapre, sušena zelišča itd. Ne smemo pozabiti na ribani parmezan (prodajajo ga v stekleničkah pri Crosse & Blackwell), olje za solato naj bo najboljše, kar se ga da pridobiti, obvezni kisi pa so kis iz pehtrana, kis iz inčunov, francoski kis in kis iz belega vina. Med omakami se mi zdi ‘Harvey’ najbolj praktična; Suttonova ‘indijska cesarica’ je močna omaka s prepoznavnim okusom po gobah; omake, ki jih proizvajajo v Moiru ali pa ‘Reading’ sta zelo pripravni, ne bi pa zaupal ‘Worcestra’ ali omak iz Tappove tovarne naučenemu kuharju na drugem koncu sveta, enostavno sta preveč izraziti. Suttonova esenca inčunov ima sposobnost zaustaviti aromo bilo česa, bolj kot če bi hrano pokrili s krpo. Prav tako zelo spoštujem orehov ali gobji kečap ter sojin ali paradižnikov koncentrat. Za konec pa ne pozabimo specialitet kot so kaviar, oliv farcie ter inčunov v olju.

Se nadaljuje

Elza Budau

Lačni imperij’ je prevod četrtega dela receptov iz knjige ‘The Hungry Empire. How Britain’s Quest for Food Shaped the Modern World’ zgodovinarke Lizzie Collingham.

Z vsem spoštovanjem, Elza Budau.

* Bengalski ribez je plebejski nadimek za rastlino carissa carandas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.