GLORIJOLA 1.1: O KOLEKTIVNIH NAPAKAH

se nadaljuje

Driskyjeva vzporednica trenutnih herojev – bodisi super bodisi običnih junačin – z ostarelimi kraljicami mi deluje še posebej posrečena, ker nam ponudi bogato odskočno desko za evaluacijo tako o monarhiji kot o protagonistih zgodb, ki si jih pripovedujemo. Skušal se bom pojasniti čim manj abstraktno, v enem samem zanosu, upajoč, da se sporočilo ne bo izgubilo v brezalinejskem kaosu.

Na poti v prihodnost moramo biti brezkompromisni do ideje kralja (ali kraljice, ampak ja, kralja), posvečene krvne linije in monarhije kot načina urejanja družbe v odnosu do političnih vprašanj. Kralji so marsikaj. Včasih so tisti iz enega plemena, ki je združil več plemen za isto idejo. Včasih so potomci ali dani od boga. Včasih so tisti, ki so končno uspeli premagati nasprotnika, ki je tlačil ljudstvo stoletja pred njihovim prihodom. Včasih so enostavno tisti, ki so prišli in odsekali glavo prejšnjemu kralju. Tisti, ki kraljem sledijo, svoje kralje vidijo kot nekaj posebnega. Toda točno to je to, kar kralji niso. Njihova dejanja so lahko nekaj posebnega, a kralji sami nič bolj kot ti ali jaz.

Sveta krvna linija je slaba šala. Vsi smo že kdaj risali družinsko drevo, ker pa smo ga risali za domačo nalogo v šoli, smo ga izdelali po liniji najmanjšega odpora. To je botrovalo, da je končni izdelek tudi dejansko izgledal podobno drevesu. Če bi nas stvar dejansko zanimala mimo izogiba obvestila v beležki, ki so ga morali starši prebrati in podpisati, bi se naši družinski korenčki hitro preobrazili v mreže prednikov in potomcev in slej ko prej bi uspeli potegniti zigzagasto linijo do Katarine in vsi naši ljubezenski načrti bi se umazali z vprašanjem, koliko kolen daleč je treba, da ni več incest?

To seveda postavi pod vprašanje primogenituro in vse ostale principe izbire monarhovega naslednika. Po svoje smo vsi neke vrste legitimni kandidati za naslednika Elizabete II. In ko bo nekega dne to nekdo izrazil zelo, zelo na glas, bo ali a.) sam poveznil krono na betico ali b.) zabrisal krono v najbližjo deponijo. Kakor koli že – to bo politično dejanje, ki bo monarhistični princip urejanja družbenih razmerij izenačil z vsemi drugimi; ker ravno za to tudi gre: Monarhija je zgolj ena od rešitev za mnoštvo (ali moštvo, heh, heh) problematičnih incidentov, ki se lahko zgodijo v družbenih izmenjavah.

Je monarhija uspešna pri reševanju teh incidentov? Rosomah bi rekel 3.6. Komsikomsa. Malomalopomalo. So slabše rešitve in so boljše. Glede na okoliščine, jasno. Zakaj potemtakem gruče in gruče ljudi še vedno vztraja pri isti rešitvi, če pa se težave v človeških odnosih še vedno prav toliko žive kot včeraj? No, zakaj vztrajamo pri istih superherojih, če pa jih še vedno ni uspelo poraziti osnovnega zlodeja? En odgovor bi verjetno bil, da je osnovni zlodej v vseh primerih nabor oblik manifestacije zla (in o tem, kaj je zlo za naše superheroje kdaj drugič, morda že zelo kmalu), vzporedni odgovor, zakaj Dylan Dog še po 36 letih ni porazil svojega fotra, se tiče nas. Bralcev, gledalcev, občudovalcev.

Zasvojeni smo. Kot stari, italijanski kockar za aparatom z elektronsko ruleto, mečemo kovance in se zažiramo v lastne prihranke, ker bi bilo sicer vse zaman. Preveč smo že vložili. Alfred Veliki je združil Angleže leta 886. Če monarhija umre leta 2022, kaj smo se torej šli v preteklih enajst stoletjih in pol? Kolektivno napako? Kakšen kurčev odgovor je to?

Ideja, da lahko vzamemo enega človeka, najsiboto Mačekžena, Željezomož ali Keanu Reeves, ki nas bo rešil pred vsem, kar je narobe na tem svetu, je komično butasta. Naj jim to uspe na velikih platnih ali med platnicami stripov, jim ne bomo verjeli, ker je za vogalom nova pizderija. Enostavno. Za mojim je, garantiram vam. Zato ne morejo umreti, ker je vedno in povsod nova pizderija. Če jih bomo pustili umreti, kaj smo se torej šli, odkar smo jih začeli risati in upodabljati in brati in gledati? Kolektivno napako?

Vem, da je bil tole odvod od nastavljene funkcije, naj mi Drisky odpusti, se bomo približali peščenemu planetu zdajzdaj. Obljubim.

Se nadaljuje …

Naughtius Maximus

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.