GLORIJOLA 1.0: MONARH PREŽIVEL – MONARHIJA UMRLA

»Kralj je mrtev, naj živi kralj!«

Pogosto citirani razglas skriva kar nekaj implikacij, a brutalna preproščina monarhije pač ne dopušča nejasnosti. Ko en kralj umre, se dvigne drugi. Da bi kralj lahko zaživel, mora prvi umreti. Kralji nenehno umirajo, monarhija živi večno.

Resnična težava monarhije se pojavi šele, ko si kralj (oz. kraljica) ne dovolita umreti. Ko mogočni monarh z absolutno oblastjo obstane na svojem stolu, tresoč se od visoke starosti. Kaj storiti s prvim glasom v državi, ko pa si ga lasti dementen, momljajoči starec? Kaj storiti z monarhijo, ko dediči-sinovi ostanejo v kraljevi senci do visoke starosti? In kako naj pomagajo vnuki, ki se bodo kraljeve prezence spomnili le še kot dementnega starca?

V resnici ni lahko. Da bi monarhija lahko živela, morajo posamični kralji pač umirati – a kaj, ko je smrt eden tistih naravnih pojavov, ki se ne zmeni za naše potrebe.

V preteklosti smo večkrat zagovarjali smrt. Keanu Reeves bi moral umreti, pa mu to ni uspelo. Kar nekaj likov Vojne zvezd (1977–) in Marvelovega vesolja se predolgo vleče po svojih starih poligonih, nešteto stripovskih in filmskih herojev ponavlja že videno in čaka na odrešitev. Kot zombiji. Kot britanska kraljica.

Problem zombijev-kraljev, kakopak, je v tem, da požrejo vse ostalo. Liki, ki so v zadnjih 10 letih vzklili v ozvezdja Vojne Zvezd, so morali prevelike čevlje svojih predhodnikov hitro vrniti nazaj. Novi Marvelovi junaki so le še stranski liki preteklih velikanov, od njih pa se dejansko razlikujejo le po barvi kože ali priimku. Zvezdne steze (1966–) izročajo žezlo mlajši generaciji že 40 let. Geekovska subkultura, ki se je nekoč tresla od prismuknjenih in inovativnih idej, je postala pustinja, ki ji vladajo stari kralji.

V tem je nekaj neljubih vzporednic s svetovnimi vladavinami in britanskimi kraljicami, a končna krivda je vendarle na tistih, ki zombije pitamo in se v to opustošenje vdano vračamo še dolgo potem, ko se je naš nekoč priljubljeni romarski prostor izpraznil pomena.

Prvo pravilo peščenega planeta se odslej glasi: Spizdi, dokler kralji ne pocrkajo.

Se nadaljuje

Drisky Bare-ass-ovsky

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.