ZNANILEC LJUDSKE MODROSTI

Brovarišice in brovariši.

Medspletna situacija se zaostruje!

Za vse tiste, ki vam zgornja slika ni znana, vam ne morem na tej točki opisati celotne zgodbe. Ampak v kratkem, gre za znanstvenika, ki v seriji Černobil (2019) zmagoslavno oceni, da situacija z reaktorjem ni tako zelo grozovita, saj je kvota radiacije le 3.6 roentgenov. Internet je nato urno naredil svoje in rodil se je folkslegendung znanilca srednje poti, ki za kvalitativno oceno nekega dogodka naznani, da po domače rečeno ne paše nikamor. Not good, not terrible. Brez barve vonja in okusa. Kot Borut Pahor.

Meni se zdi gospod Dyatlov krasen up budeč mislec. Ne takšen kot si ga želimo, ampak takšen kot si ga zaslužimo. In če je kaj, kar si danes zaslužimo, je to upanje. In to ne takšno upanje, kaj bo na naslednjih volitvah. Ali pa če bo popust v Šparu. Ampak upanje, ki opredeli horizont. Smer poti, po kateri se premikamo.

Nikoli nisem zares razumel, kaj naj bi ljudska modrost bila. Nekaj, kar se počasi kristalizira in konvergira proti povprečju sklepanj večje količine ljudi? Vedno ima obliko prazne sporočilnosti, ki je neke vrste bonton. Tako kot po bontonu vprašamo nekoga: »Kako si?« In odgovori: »V redu, pa ti?« Nihče čisto zares ne pričakuje poglobitve v individualne težave tistega trenutka. Tako ljudska modrost operira. Pove, kaj je v dani variaciji situacije potrebno narediti,ne pove pa kako. Tisto, kar je najtežje in kar nas ponavadi zanima. To moramo naumiti sami, zgrda.

Ta modrost je dolgo časa sanjarila. Predstavljala je glas slehernika, s katerim se nihče zares ne poistoveti – tako kot vsak posameznik za vse ostale govori: »Folk so ovce.« Ali pa: »Ljudje ne znajo vozit.« Čeprav se nikjer, nikoli ne znajde nihče, ki bi se proaktivno poistovetil z ovcami. Folk in ovce sta anti-identiteti, saj sta vedno referenci za tiste-tam, tiste zaradi katerih pa je vse tko kot je. Blago psihotično vraževerje, ki mora v izogib totalnem razpadu razumevanja vpeljati nedoločeno skupino ljudi, ki preprečujejo, da se situacija – po naših kriterijih – izboljša. Ljudska modrost je tako igrala čarobno vlogo nekakšne propagande herojskih zgodb na fronti. Ki niti niso sojene po njihovi dokumentirani dejanskosti – temveč bolj po tem, da s prazno formo omogočijo prejemniku videti preko. Videti dlje.

Tako čudovitost nam sporoča Dyatlov iz Černobila. 3.6. Not good, not terrible. V breznu nikjernikoli. Ampak! Upanje! 3.6 pa je bržkone čez 3.5, tako da si lahko upamo drzniti sanjati. Kamen na kamen palača, 0.1 na 0.1 se splača. Smo na poti k štirici, otroci zemlje. Iz brezna pot se nam obeta, kajti premik iz ravnotežja groze, inercije 21. stoletja se začenja. Počasi se bomo zbudili iz sna in se zavedli, da so potrebne nuklearne katastrofe, da ljudska modrost najde snago in zaokroži navzgor.

Satirični Rosomah

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.