LAČNI IMPERIJ

se nadaljuje

Kako izkoristiti presežek buč

Vojaki se v ogromnem številu branijo jesti take ali onake buče pa če jih še tako zalivamo z bešamelom. Od svojega mesarja zahtevajte, naj vam zmelje sto kilogramov sveže govedine, čebule in zelišč (bolj kot je topla klima, kjer se nahajate, bolj bo mešanica kremasta). Izdolbite vse buče, ki so vam ostale na zalogi za enoto in jih do vrha napolnite z mletim mesom. Specite v improviziranih, hitrosezidanih pečicah na prostem. Vojska vam bo hvaležna.

Najljubša metoda priprave soljene govedine na Kreti

Meso narezite na trakove in jih namočene v mešanico moke in jajc specite v polnem loncu maščobe.

Valežanski rarebit po krečansko

Najprej ukažite svojim izmučenim četam, naj od tistih, ki se pripravljajo na boj, naberejo vse, kar je vojakom ostalo od sira, tudi tisto in še posebej tisto, česar ne želijo pojesti. Čebulo pripravite tako, da jo narežete na zares tanke rezine. Vnaprej si zagotovite veliko količino zgostitvene mase iz moke in sočnih jajčk s Krete. Odličen dodatek mešanici bi bilo še evaporirano (spuščeno) mleko. Mešanico skupaj s sirom zlijte v debel kotel in začinite po željah. Pod kotlom zakurite živi ogenj, kuharji pa naj mešajo vsebino, dokler ta ne začne vreti čez rob. Dokončajte z worcestrsko omako. Medtem naj kuharjevi pomočniki dna razpoložljivih pladnjev obložijo s kruhom. Ta naj porjavi v pečicah, pečenega pa premažite z maslom. Zalijte še s pripravljeno omako in ponovno postavite v pečico, da se sir dodobra zapeče. Postrezite lačnim enotam, ki že komaj čakajo na čop.

* * *

Kraljev kuhar, gospod Cédard, z dobrodušno privolitvijo njegovega veličanstva, cesarstvu v uporabo izroča naslednji recept za

Imperialni božični puding

2 kg ribeza iz Avstralije

2 kg rozin sultank in Avstralije

2 kg izkoščičenih rozin iz Južne Afrike

200 g jabolčnega pireja iz Kanade

2 kg krušnih drobtin iz Velike Britanije

2 kg goveje maščobe z Nove Zelandije

800 g rezane, kandirane lupine citrusov iz Južne Afrike

1.200 g moke iz Velike Britanije

1.200 g sladkorja demerara s Karibov

20 jajc z Irske

50 g mletega cimeta s Šri Lanke

30 g mletih klinčkov z Zanzibarja

30 g mletega muškatnega oreščka iz Malezije

1 čajno žličko začimb za puding iz Indije

1,25 dcl vinjaka s Cipra

2,50 dcl ruma z Jamajke

1,90 l starega piva iz Anglije

Ruthin kari iz ostankov puranove pečenke

Sestavine:

1 jedilna žlica rastlinskega olja ali masla

1 sesekljana velika čebula

2 sesekljana stebla zelene

2 fino sesekljana stroka česna

1 centimeter naribanega, svežega ingverja

1 jedilna žlica karijevega praška

1 jedilna žlica navadne moke

600 ml zelenjavne osnove

po želji: fino sesekljana, izbrana zelenjava kot na primer krompir, korenje, repa ali stročnice

1 jedilna žlica mangovega chutneya

1 jedilna žlica grobo ribanega kokosa (ali ščepec fino mletega)

sol in poper

1 narezano jabolko

30 g rozin sultank

na male koščke zrezani ostanki puranove pečenke

sok polovice limone

 

Priprava:

Na olju ali maslu popecite čebulo in zeleno, dokler koščki niso povsem mehki in začnejo rjaveti po robovih. Dodajte česen in ingver in ju cvrite, dokler ne izgubita svojega izrazitega vonja. Dodajte karijev prašek in moko ter pražite nekaj sekund. Dodajte osnovo. Občasno premešajte vsebino dokler ne zavre. Dodajte morebitno zelenjavo, mangov chutney, kokos ter sol in poper. 20 minut kuhajte na srednjem ognju nato dodajte jabolko in rozine ter počakajte še 10 minut. Na koncu dodajte še purana in limono ter počakajte še 10 minut, da se celotna jed segreje. Postrezite z rižem, neocvrtim čipsom, chutneyem in kumaricami.

Elza Budau

Lačni imperij’ je prevod šestega dela receptov iz knjige ‘The Hungry Empire. How Britain’s Quest for Food Shaped the Modern World’ zgodovinarke Lizzie Collingham.

Z vsem spoštovanjem, Elza Budau.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.