NASVET MLADIM DAMAM

Pridne mlade dame ne smejo odgovarjati svojim učiteljem na vsako drobno provokacijo. Takšno oporekanje naj bo prihranjeno le za najbolj čudaške in slabšalne okoliščine.

Če si lastite nič drugega od s slamo napolnjene zakrpane lutke, medtem ko ima katera od vašim srečnejših mladih prijateljic tisto močno zaželeno iz porcelana, se morate z njo še vedno igrati nadvse prijazno, kljub vsemu. Prav tako ne smete na vsak način – posebej ne s silo – zamenjati igrač; le pod pogojem, če bi vam to dopuščala vaša vest in ste sigurne, da to lahko storite, ne da bi vas kdo ujel pri dejanju.

Nikoli ne smete vašemu mlajšemu bratu siloma izmakniti njegovih žvečilnih gumijev; boljša strategija je, da ga zmamite v izmenjavo za prva dva dolarja in pol, ki ju nameravate najti naslednji dan, ko boste precejali reko. V njegovi bebavi fazi odraščanja, bo vaš predlog spoznal kot povsem pravično izmenjavo. V vseh zgodovinskih časih se je prav ta navidezno spodobna fikcija izkazala za finančno uničenje in katastrofo za umsko počasne dečke.

Če kadar koli začutite resno nujo, da je treba vašega brata popraviti, ga nikoli ne oblatite – nikoli, res nikoli, ne smete vreči blata vanj, ker bo to uničilo njegovo obleko. Mnogo bolje bo, če ga nekoliko poparite, tako boste namreč prišle do želenih rezultatov. Brez zadržkov boste njegovo pozornost preusmerile k lekcijam, ki mu jih morate naložiti, hkrati pa bo vrela voda poskrbela za očiščenje tistih neprijetnih madežev, ki kazijo njegovo osebnost – in verjetno tudi kožo – zelo učinkovito in v velikih kosih.

Če vam mati naloži kakšno delo, je narobe, če ji odvrnete, da ga ne nameravate opraviti. Bolje in bolj omikano je, če ji odgovorite pritrdilno, kakor zahteva, kasneje pa postopate kakor same najbolje presodite v danem trenutku.

Vselej imejte v mislih, da se imate večno zahvaliti prijaznosti svojim staršem in jim biti večno dolžni za njihovo ljubezen, ki vam je priskrbela hrano in privilegij, da ste ostale doma in ne odšle v šolo, ko ste se pretvarjale, da ste bolne. Zatorej spoštujte njihove male predsodke in se le nasmehnite njihovim drobcenim detektivskim preverjanjem – vse dokler vas ne začnejo preveč ovirati.

Pridne mlade dame vedno izkazujejo ustrezno spoštovanje starejšim. Penzionistov ne smete nikoli nadlegovati, le pod pogojem, če so oni začeli.

Naughtius Maximus

Nasvet mladim damam‘ je prevod eseja ‘Advice to Little Girls‘ pisatelja, esejista in humorista Marka Twaina.

Z vsem spoštovanjem, Naughtius Maximus.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.