MEHIŠKO-AMERIŠKA MEJA. ZGODBA DVEH KOLONIJ

UVOD

V južnem okrožju Arizone, zvezne države ZDA, najdemo mesto Nogales, na prvi pogled povsem povprečno ameriško mesto z nekoliko več kot 20 tisoč prebivalcev. Večina njih predstavljajo družine z letnim prihodkom okrog 30 tisoč dolarjev. Povprečna starost meščanov je 34 let, ti pa so – vsem težavam ameriškega zdravstvenega sistema v splošnem pogledu – zdravi. Smrtnost med otroci je majhna, strošek zdravstvenega zavarovanja je v primerjavi z ameriškim povprečjem nizek, Nogalčani pa so, povprečno gledano, bolj zdravi od preostalih Američanov. Brezposelnost je 7-odstotna, 29 odstotkov prebivalcev je uspešno zaključilo srednjo šolo, 35 odstotkov jih je zaključilo fakulteto, 32 odstotkov pa je ostalo na tretji stopnji izobrazbe. Večina šolanega prebivalstva šteje manj kot 44 let, stopnja izobraženosti pa vztrajno narašča z vsako generacijo.

Nogales odstopa od ameriškega povprečja v tem, da je kupna moč prebivalstva za pol nižja, revščina pa je dvakrat višja. Kar 30 odstotkov prebivalstva živi v pomanjkanju. S tako statistiko Nogales pade pod povprečje naselij v Arizoni, kljub temu pa so številke še vedno precej boljše od več mest v drugih zveznih državah. Večina delovno aktivnega prebivalstva je zaposlena v gradbenih podjetjih, trgovskih verigah ali prevoznem sektorju. V mestu zlahka odprete podjetje, ni vam treba plačati podkupnin, ni se vam treba bati oviranja s strani državnih ustanov ali organiziranega kriminala; mesto vam bo pri tem celo pomagalo z navodili in priporočili na uradni spletni strani, v želji spodbujanja zdravega poslovnega udejstvovanja in morebitnega privabljanja zunanjih vlagateljev. Več domačinov je uspešno zagnalo lastna podjetja, večje franšize pa so v mestu že odprle poslovne enote.

Stopnja kriminala je nizka, kazniva dejanja nasilja so redka, nekaterih prestopkov sploh ni, nasploh pa se število prekrškov – z redkimi izjemami občasnih skokov na grafu – giblje pod povprečjem tako Arizone kot celotnih ZDA. Prebivalci Nogalesa so politično dejavni na ravni tako ožje skupnosti kot zveznih in državnih zadev. Volijo svojega župana in mestni svet, ki sta odgovorna za dobrobit družbe, ta pa ju lahko legalno odstrani s pozicij v primeru prestopkov zoper zakon. Na vsakih volitvah jih lahko zamenjajo, če se ti v prejšnjem mandatu niso izkazali. Isto velja tako za senatorja v zveznem zboru, ki ga v Nogalesu izberejo skupaj s preostalim prebivalstvom drugega senatorskega okraja Arizone kot tudi za guvernerja kot tudi za predstavnika federacije. Vsi so del tretjega kongresnega okrožja, ki ga vodi izvoljeni kongresnik, odgovoren za politično urejenost celotnega območja in oskrbo tega območja z osnovno infrastrukturo in temeljnimi storitvami, ki jih družba potrebuje za razvoj.

Nogales je – gledano generalno – povsem povprečno ameriško mesto, v katerem živijo povsem povprečni ameriški ljudje in uresničujejo svoje povsem povprečne ameriške cilje. Toda. Nogales krasi ena značilnost, ki ga naredi za precej drugačnega od drugih mest na celem svetu. Sprehodite se od McDonald’sa navzdolž po West Crawford Streetu, zavijte desno na North Grande Avenue in znašli se boste v baru La Roca.

V Nogalesu.

V severnem okrožju Sonore.

Zvezne države Mehike.

Nogales je bil nekoč en kraj. Leta 1841 ga je ustanovila velika družina govejih rančerjev. Deset let kasneje je vlada ZDA v okviru Gadsdnovega dogovora od Mehiške republike odkupila ogromen del puščavskega ozemlja na jugu današnje Arizone in mesto tako odrezala na dva dela.

Povprečni letni prihodki tega drugega Nogalesa znašajo 10 tisoč dolarjev, tretjino tega, kar zasluži družina le nekaj metrov stran. 18 odstotkov prebivalstva zaključi izobraževanje na fakulteti. Večina meščanov ne zaključi srednje šole. Stanje izobraževalnega sistema je tako slabo, da se veliko družin odloči svoje otroke vpisati v šole v ameriškem Nogalesu. Posledično vse večje število otrok dnevno hodi v šolo in na poti dvakrat pozdravi uslužbence državne carine. Stanovanjska politika je slaba. So družine, ki živijo v barakah brez priključkov za elektriko in vodo. Slednja je nasploh nepitna. Očistiti bi jo bilo treba naplak iz kanalizacije, smeti, ki ležijo odvržene vsepovprek po mestu in še posebej odpadnih snovi bližnjih industrijskih obratov.

Mesto je priča visoki stopnji smrtnosti otrok. Pričakovana povprečna starost prebivalstva je občutno nižja. Nihče ne skrbi za cestno ali komunalno infrastrukturo, ki se neprestano kvari. Večina prebivalstva je tako primorana v svojem prostem času sama poskrbeti za osnovne potrebe družbe kot so pitna voda, elektrika ali sanitarni sistem. Tako zvezna kot državna vlada temu ne posvečata nobene pozornosti. Stopnja zločinov je visoka. Zgodi se 5 umorov na dva tedna, 7 ugrabitev na dva tedna, veliko lokalnih podjetij je le krinka za organiziran kriminal. Uporabljajte javni prevoz ali taksije in slej ko prej vas bodo okradli. Če boste klicali policijo, boste čakali do obupa; policijskim postajam namreč primanjkuje osebja zaradi številnih atentatov na vladno osebje, ki ne sprejema podkupnin s strani kriminalnih kartelov, kar nadaljnje odvrača prebivalstvo od vpisa na policijsko akademijo in povrhu vsega: če rečemo, da ima policija težave s korupcijo, smo se izrazili zelo, zelo milo.

Sonora je znana po tem, da ima eno izmed najvišjih stopenj nasilja v družinah in nasilja zoper ženske v državi in na celem svetu. Trenutna guvernerka, Claudia Artemiza Pavlovich Arellano, je bila izvoljena na položaj, ker je njen predhodnik, Guillermo Padres Elias, poniknil v podzemlje; lovili so ga tako člani lokalnih tolp kot mednarodna skupnost. Obtožen je bil podkupovanja, izsiljevanja, reketiranja in korupcije. Arellano je članica PRI, s korupcijo prežete politične stranke, ki je v navezi z oligarhi in organiziranim kriminalom kot enopartijski sistem vladala Mehiki skoraj celo stoletje. Elias, predstavnik stranke NAC, je obljubil, da se bo znebil prav omenjene korupcije, a se je na koncu izkazal za istega volka z drugo ovčjo kožo. Če želite odpreti podjetje v tem Nogalesu, boste za ta privilegij morali podkupiti točno takega politika, zločinsko tolpo, pokvarjenega policista, včasih celo vse tri; in vseeno se morda zgodi, da vas bodo izrinili s trga in okradli vsega premoženja.

Vse to vzeto na znanje pa še vedno velja, da ima Nogales manjšo stopnjo kriminala, manjšo stopnjo korupcije v policiji, višjo stopnjo izobrazbe in višji življenjski standard od mehiškega povprečja. Mehiški Nogales se v enem vidiku odreže celo bolje od svojega ameriškega brata: v ponudbi in kakovosti zdravstvenih storitev, kar lahko potrdi na tisoče ameriških turistov-bolnikov, ki letno obiščejo klinike in ambulante v mestu.

Zakaj sta si oba Nogalesa tako različna? Kaj naredi ti dve mesti, soseda v vsakem pomenu besede, tako zelo drugačni med seboj? Tako blizu na zemljevidu, le nekaj korakov, pa tako daleč v vseh drugih pogledih. Zakaj so nekateri kraji revni in drugi bogati? To je vprašanje, na katerega sto strokovnjakov odgovori s stotimi odgovori. Nogales je dober kraj, kjer lahko poiščemo enega od teh odgovorov.

Razlog nista geografija ali podnebje kot trdijo zemljepisni deterministi, saj oba Nogalesa uživata v istih temperaturah in flori. Razlog niso svobodni trg ali globoka država ali kapitalizem ali socializem, oba Nogalesa si delita enak razrez družbenih razredov in trgujeta med seboj pod istimi pogoji. Razlog niso etnična pripadnost, kultura, religija, demografska struktura ali – po besedah resnično trapastih ljudi – rasa. Oba Nogalesa sta povečini katoliška, imata slično demografsko sliko, govorita isti jezik; 95 odstotkov prebivalstva ameriškega Nogalesa pa bi državni upravni sistem razvrstil za Latinoameričane. Če vse, prav vse, zdrobimo na osnovne delce, obstaja le ena sama samcata reč, ki deli oba Nogalesa.

Meja.

[…]

Naughtius Maximus

Mehiško-ameriška meja. Zgodba dveh kolonij. Uvod.’ je prevod uvodnega poglavja ‘Prelude‘ youtuberja Josepha Lanchestra, ki ustvarja pod psevdonimom Kraut, iz avtorjevega videoeseja ‘Mexican-American Border. A Tale of Two Colonies.

Z vsem spoštovanjem, Naughtius Maximus.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.