PRDNI S PONOSOM

Kraljevi akademiji za prdenje,

V imenu znanosti o Naravi sem se poglobil v vaše nagradno vprašanje iz matematike za tekoče leto, ki ga sklenete z »Une figure quelconque donnee, on demande d’y inscrire le plus grand nombre de fois possible une autre figure plus-petite quelconque, qui est aussi donnee.« Z radostjo me navdaja, da v besedilu lahko preberem še »l’Acadeemie a jugee que cette deecouverte, en eetendant les bornes de nos connoissances, ne seroit pas sans UTILITE.« Uporabnost ni bila vselej središče pozornosti različnih Akademij. Da ji sami pripisujete bistveno vrednost na poti k rezultatom zanimanja, je hvale vredno, hkrati pa razumem, da ste kot posledico predpostavili – namesto učenega filozofskega – bolj fizikalno naravnan odgovor, saj vam tovrstni zaenkrat še niso ponudili zanimivih vidikov uporabnosti.

Dovolite mi, da vam v premislek skromno ponudim enega prav takšnega in preko vas, če se tako odločite, tudi celotnemu raziskovalnemu spektru učenega ljudstva, od fizikov in kemikov do podobnih znanosti današnje razsvetljene dobe. Splošno sprejeto je, da se med uživanjem hrane v človeškem drobovju ustvari oz. proizvede velika količina vetrov. Dovoliti temu zraku, da zbeži na plano in se premeša z atmosfero, je v družbi nesprejemljivo, saj ga običajno spremlja naravnost gnil smrad.

Vsi lepo vzgojeni ljudje se zato, da bi se izognili biti žaljivi, na vso moč trudijo proti trudu narave, ki nas sili sprostiti vetrove. Takšno početje – kljubovanje samemu ustroju – nima za pogosto posledico le kratkotrajne bolečine, temveč v redkejših primerih vodi tudi do različnih bolezni kot na primer akutni krči, nenadni izbruhi, napihnjenost itd. Tovrstna pričakovanja družbe, ki pričakujejo od posameznikov izpostavljenost nevarnosti, so tako protiustavna kot tudi protiživljenjska. Če zračne pobege torej ne bi spremljal odurni vonj, se tudi omikani ljudje ne bi zadrževali pred izpuščanjem vetrov v družbi, tako kot se ne zadržujejo pri pljuvanju ali upihovanju nosov.

Zastavil sem si zato nalogo, najti nekakšen lek, zdravilen in užiten, ki bi ga bilo moč vmešati v hrano ali omake in bi preobrazil naše izpušne pline v hkrati nežaljive in sprejemljive kot so parfumi.

Naslednji premisleki me napeljujejo, da zgoraj opisani projekt ni pretežak ali celo nemogoč. V tem trenutku namreč že posedujemo nekoliko znanja o spremembah vonja. Tisti med nami, ki redno zauživajo zastarelo meso, posebej z dodatkom čebule, so si sposobni privoščiti smradu, ki ga ne zmore prenašati še tako vsega hudega navajen zbor; medtem ko bo imel tisti, ki se je dlje časa hranil le z zelenjavo, zadah tako očiščen, da ga ne bo zaznal niti najbolj izostren nos – in če ga bo sposoben spustiti na plano brez ropota, jih bo lahko širil naokoli cel večer, ne da bi kdor koli sploh kaj posumil. Marsikomu dieta brez mesa ne ustreza, a obstaja rešitev tudi za njih. Glede na to, da že ščepec apna v odtočnih jaških neverjetno popravi količino zaudarjajočega zraka povsod okoli razpadajočega močvirja gnilobe, kdo ve, kaj vse bi lahko dosegli z malo apnenega praška (ali kaj podobno učinkovitega) v naših obrokih – morda bi ga lahko umešali v kozarec vode, ki bi ga spili ob večerji in zrak v naših črevesjih bi se očistil vse nesnage, ki sicer pronica na plano. Vredno bi bilo poskusiti. Sposobni smo spreminjati vonjave voda. Le malo špargljev v našem obroku in naš urin nas bo silil k stiskanju nosov na stranišču; po drugi strani bo majhna pilula turpentina, nič večja od zrna graha, spremenila vonj našega seča v polje vijolic. Če smo sposobni izdelovanja toaletnih vodic, kako ne bi bili sposobni toaletnih vetrov?

Da nadalje spodbudim predlagan eksperiment (kar v svoji nesmrtni časti izumitelj sme razumljivo pričakovati), premislimo, kako malo so prispevali k človeštvu ali kako neuporabne so bile za znanost ugotovitve veleznanih filozofov v vsej naši zgodovini. Ali v tem trenutku v Evropi obstaja dvajset mož, ki so bolj srečni ali celo kaj lažje živijo, ker so se v mladih letih učili od Aristotla? Kakšno je udobje, ki ga vsakodnevnemu življenju prispevajo Descartesove Meditacije človeku, ki trpi vrtince v črevesju? Modrost, ki jo je zapustil Newton s svojim zakonom akcije-reakcije, ki narekuje odnos med delci materije, nam kaj olajša življenje, ko se ti isti delci začnejo združevati v ogaben smrad? Se užitek tistih redkih možakov, ki so uspeli ugledati, kako se nevalovit snop svetlobe skozi newtnovsko prizmo spremeni v sedembarvno mavrično pahljačo, se lahko primerja z užitkom srečneža, ki lahko sedemkrat na dan sprosti vetrove iz svoje notranjosti? Še posebej, če lahko samega sebe spremeni v vir z vonjem zaznavnega užitka: tudi če je zaznamovan z dejstvom, da ne more družbi ugajati s svojo podobo, še vedno obstaja možnost, da jo bo presenetil z aromo in osrečil na začetku omenjene številke, kar bi moralo dotičnega posameznika, če je dobrohotna duša, navdajati z neskončnim zadovoljstvom. Radodarno bitje, ki se običajno trudi prepoznati, ali družba, ki jo je povabil k sebi, na mizi raje vidi bordojca ali burgundca, penino ali madeiro, bi se tako začelo zanimati še ali preferirajo mošus ali lilije, vrtnice ali bergamot, in jim izbrano seveda tudi ponudilo. Takšna svoboda izražanja vonjav in zadovoljevanja želja je za človeštvo mnogo pomembnejša od svobode tiska ali svobode biti neizkoriščen, zaradi katerih so Angleži tako zelo pripravljeni stopiti v vojno s komer koli. – Če skrajšam, ta izum bi, v kolikor ga uspemo izpopolniti, bi, prosto po Baconu, udomačil filozofijo človekovemu zanimanju in ljubezni. Ne morem se upreti zaključku, da bi splošna in nenehna uporabnost presegla pomen vednosti zgoraj naštetih filozofov z dodatkom tistih »Figure quelconque« in vseh številnih uglajenih mož znanosti, zaradi česar bi njihovim izsledkom grozila nevarnost, da bi naravnost

Izpuhteli v zrak.

Naughtius Maximus

Prdni s ponosom‘ je prevod eseja ‘Fart Proudly‘ politika, avtorja, prostozidarja, izumitelja, diplomata, teoretika in še mnogo več vsega, Benjamina Franklina.

Z vsem spoštovanjem, Naughtius Maximus.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.