* * *

Budilka me zbudi tri-četrt na šest. Tipam za telefonom. Tipam za očali. Skobacam se iz postelje in še vedno napol slepa iz svečnika poberem aluminijast kontejnerček, vse kar je ostalo od cejlonskega cimeta, ki mi je včeraj pomagal zaspati. Zabrišem ga v koš k vsem ostalim ex-svečkam.

V kuhinji nalijem vodo v džezvo in jo postavim na plin. Oči si še nisem docela očistila zaspancev. Iz omare poberem pisker in ga odprem. Sobo nenadoma prežame vonj po kavi, impregnirani z aromo ruma. Nekdo jo je prinesel s Karibov. Od nje nisi nič kaj bolj zadet, kot od Barcaffeja.

Pred pol minute obute copate sezujem preden stopim v svetlečo kopalnico, da mi ne bi spodrsnilo. Včeraj sem jo zribala. Še vedno se vonjajo limete. Preden slečem pižamo pomljackam z jezikom. Kaj je to, kar zdaj sega vse od ust do nosa? Origano? Bo že moralo biti prav. Hitri dve minutki z zobno ščetko. Doza najmočnejše alpske poprove mete. Točno to potrebujem.

Voda v tuš kabini se prehitro prevesi z ledene v vrelo. Komaj se zadržim, da ne zakričim na ves glas. Gel za tuširanje. Jagoda. Voda. Šampon. Sveži mentol. Voda. Telesni losjon. Kokos. Brisača. Perilo. Hlače. Majica. Tanovi mehčalec laže. Če tole diši po Sredozemlju, potem v Sredozemlju raste cel kup nagravžnih gljiv in nič drugega.

Preden odhitim po stopnicah proti službi, moram še pomiti krožnik od včerajšnje večerje. Nisem največji privrženec pic za mikrovalovko, a ob redkih priložnostih sedejo bolje od italijanskih mojstrovin. Z drobtinami nimam težav, a jebene mezge ne morem zdrgnit na roke. Bom zvečer. Odprem okno, da stanovanje ne bo spet cel dan smrdelo po imitaciji paradajza.

Stopim še v spalnico – desno vansico imam že obuto – in poljubim dekle, ki je včeraj zaspalo z menoj. Pol v spancu se komaj odzove. Njene ustnice so kisle kot maline in mastne kot vsaka druga šminka. »Zakleni za seboj pa ključe v kaslc,« ji rečem in odhitim.

Sedem v avto. Ne moreš zgrešit pravega usnja na sedežih. V prejšnjem avtomobilu sem imela občutek, da sem se usedla na jaso sredi gozda, zahvaljujoč zbirki zelenih smrekic; v tem imam občutek, da sem pri čevljarju.

S sodelavkami si v čajni kuhinji pripravimo kapučino in uskladimo plan dela. Prešine me, da bo ena od nas morala peljati to espresso mašino na popravilo. V vseh pogledih je v moji skodelici le nekoliko zamazana vrela voda.

Za malico nam je sodelavka razdelila zvrhan pladenj vanilijevih piškotov, ki so ji ostali od sobotne zabave. Zaradi slabe interne fore smo si razmazale mleti sladkor pod nosom in zdaj ne morem več zaznati orhidej, ki cvetijo poleg ekrana. Pizda!

Svet je danes povsem drugačnega vonja.

Ne moreš mu več ubežati. Hočeš obrisati prah s police? Marelice in breskve. Si hočeš nalakirati nohte? Gozdni sadeži iz zmrzovalnika. Hočeš iti v savno? Češnjevi cvetovi. Hočeš nalepiti znamko na kuverto? Hočeš iti v šoping za pol ure? Hočeš iti na mamojebeni skret? Vse to je kot obisk velike tovarne parfuma. Danes še tipu ne moreš tiča iz hlač potegnit, ne da bi se ti nosne dlake zavihale od svežine Garmisch-Partenkirchna!

Zavese dišijo po pralnem prašku, ki diši po španskem bezgu. Avtobus diši od klima naprave, ki diši po borovcih. Diskoteka diši po šminkerjih, ki dišijo po Malizii. Samo še ribji oddelek v Leclercu zaudarja po ribah, vse ostalo je nekaj drugega.

Penina z vonjem po granatnem jabolku, čistila z vonjem po kumkvatu, motorno olje z vonjem po orehovem žganju, plenice z vonjem po vrtnicah in prisežem, da ko si vstavim kontaktne leče, zavoham malo energijske pijače. Čisto malo. Ampak dovolj, da vem, da me nategujejo.

Muškatni orešček, suhe slive, pomarančni olupki, islandski gejzirji, sladki čili, zrela aronija, pepermint, spermint, lahki mint, strongmint, frešmint pa šele 5 minut sem pokonci! Pa kaj je to? Neke vrste forestgumpovska škatlica čokoladic, le da namesto pralinejev žremo brošure o aromaterapiji?

Kam lahko grem, da ne bom zasledila niti kančna citrusov, iglavcev ali varekine? Ne na morje, ne v gore, ne nikamor. Pun kufer imam tega. Grem pojest en sladoled!

Rum punč, če vas že zanima.

Elza Budau

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.