KONGRES

Pričujoči članek smo izbrskali iz arhivov. Zapisan je bil ob neznanem času, na neznanem kraju. Razlogov, da ga New Yorker nikoli ni objavil, ne poznamo. A razlogov, da bi ga naši cenjeni publiki odtegnili, prav tako ne vidimo.

Ko ga srečam na dogovorjenem mestu pred kongresno dvorano, 58-letni A. Š. živčno postopa in končuje cigareto. Hlastajoči način, s katerim jo pritisne ob pepelnik, daje jasno vedeti, da jih bo danes pokadil še precej.

»V politiki vam pogosto rečejo, da se piše zgodovina,« mi šepne, »vendar pa kot akter nikoli ne izveste, v katerem poglavju ste zaključili zgodbo.«

A. Š. ni znan po pretiravanju, za razliko od številnih strankarskih kolegov. ‘Zgodovina’ bo danes omenjena še večkrat. Stranka spolnih nadlegovalcev, ki ji pripada A. Š. in številni drugi, jo je v tej državi krojila desetletja. Bila je ključna v svinčenih časih, ostala pomemben akter v dobi prenove, našla je svoje mesto v kaosu, ko so padali zidovi.

Trenutno so ti časi le še svetel spomin, potiskan v neštetih fotografijah in časopisnih člankih članskih vitrin. Usoda Stranke spolnih nadlegovalcev (v nadaljevanju: SSN) trenutno visi na nitki. Morebiten uspeh na prihajajočih volitvah bi jo potisnil nazaj v medijsko orbito, v kateri se prerivajo relevantne parlamentarne stranke. Neuspeh bi jo zacementiral v obskurnost lokalnih združenj in iniciativ.

Kongresno prizorišče je kot čebelnjak, a ljudi je pol manj kot v zlatih časih stranke. Četudi A. Š. v pogovoru le redko spregovori o številkah, pa prizna, da je SSN v zadnjih letih izgubljal člane. »Ljudje so strankam kar zvesti, sploh nostalgija in poznanstva so močan faktor. A če jim ne moreš ponuditi priložnosti, bodo iskali alternative.«

Zbrani bodo tokrat iskali spremembo znotraj stranke, ne zunaj nje.

Da je edini kandidat za predsednika vzhajajoča politična zvezda, 42-letni Omar N., ni presenečenje. Navsezadnje je eden redkih v stranki, ki uživa prepoznavnost med mladimi in beleži visoko stopnjo zaupanja med volivci. Vendar pa iz medijskih poročil ne bi sklepali, kako zelo malo naklonjenosti uživa med zbranimi.

»Brez komentarja,« je ob omembi Omarja N. kratek eden od sogovornikov. Drugi zmigujejo z glavami in rameni, preden dodajo kakšno vljudnostno frazo. A. Š. skepsa ne čudi: »Dolgo časa smo gradili to stranko. Upravičeno se sprašujemo, ali lahko Omar N. izpolni obljube in poskrbi, da stranka odskoči v ratingih … Ali pa je SSN le odskočna deska za Omarja N.«

Glavna polemika je novi strankarski program. Omar N. izpostavlja potrebo po davčnih reformah, liberalizaciji gospodarstva in novih delovnih mestih. Ker SSN ne vežejo lobiji ali obremenjenost s preteklostjo, lahko po besedah mladega kandidata ponudijo vse našteto in privabijo volivce, ki so jih etablirane stranke pustile na cedilu. Skeptiki odmahujejo z roko.

»Smo Stranka spolnih nadlegovalcev, to so vrednote, za katerimi stojimo,« je ob vprašanju, kakšen program si želi, dejal A.Š. Zaradi spolnega nadlegovanja je stopil v stranko, ji ostal zvest v najtežjih časih – in zaradi spolnega nadlegovanja je tudi tu, čeprav zaskrbljen in obupan.

Odlomek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.