ISKRENI CINIZEM. DRUGIČ

V katerem se lotimo popolnih kretenov

Obnovimo tisto, o čemer smo že razpravljali pred tedni:

  • gledalci z lahkoto vzljubimo like, ki se ponašajo z nihilističnim odnosom do življenja,
  • na odkrite optimiste gledamo s mešanico sumničavosti in prezira.

Smatram, da sta ti dve postavki od sodobnih ustvarjalcev terjala nov premislek, kakšne protagoniste naj ponudijo v svojih serijah. Seveda mora imeti vsak lik na našem zaslonu hibe in napake, če se želimo z njim vsaj malo poistovetiti; a totalen kreten bi po vsega nekaj epizodah demoliral štorijo in nas hitro nadolgočasil. Kaj torej storiti, če nas fascinirajo le še kreteni? Ob gledanju Bojack Horsemana in Rick & Mortyja, dveh najuspešnejših serij zadnjih let, se nam odgovor ponuja na rahlo nepričakovan način.

Obe seriji nam v naslovnih vlogah ponujata protagonista, ki sta skoraj vzorčen primer popolnih kretenov. Bojack je propadli zvezdnik propadlega sitcoma, ki med vračanjem na pota stare slave pada iz ene serije slabih odločitev v drugo. Rick je briljanten znanstvenik sociopatskega uma. Obema je skupna obsesivna sebičnost, s katero najbolj prizadeneta svoje bližnje. Oba sta težka odvisnika od vrste substanc. Obema je dokazovanje drugim glavna motivacija in gonilo obstoja. Skratka, sta prvovrstna kretena.

Poleg tega sta tudi prvovrstna nihilista. Rick svojemu vnuku-spremljevalcu Mortyju razlaga največje skrivnosti vesolja z malodušjem in zdolgočasenostjo, kot bi šlo za samoumevne vsakdanjosti. Bojack se na vsakem koraku nauči nove lekcije o tem, da je njegovo življenje prazno in nesmiselno. Njuna ljubezenska razmerja so po pričakovanju nezadovoljujoča in minljiva, samomorilska nagnjenja so implicirana, če ne že kar očitno izpričana. Smo že omenili, da sta nagnjena k zlorabam drog in alkohola?

Popolne kretene in nihiliste je veliko lažje prikazati v filmu, kjer ti ni treba vsakih 20 minut izumljati novih zapletov in razvijati že tako brezupnih karakterjev v nedogled. In vendar sta obe seriji sproducirali vsaka že po približno 30 epizod, ne da bi opazno izgubili na kvaliteti (dalo bi se argumentirati, da sta še vedno v vzponu) in prav nič ne kaže na kakšno kreativno izčrpanost. Kako je to mogoče, ko pa sta njuna protagonista črni luknji, ki vase posrkata vso voljo in motivacijo do življenja?

Razloga sta pravzaprav dva. Prvi je, da sta postavljena v krizne okoliščine, ki odslikavajo streznitveni prehod v odraslost. Rick in Morty je v izhodišču risanka o dedku, ki svojega vnuka popelje na dogodivščine po vesolju. Vendar ob tem naivni vnuk kmalu odkrije, da je kozmos zapolnjen z neštetimi dimenzijami in neštetimi verzijami njega samega – z drugimi besedami, z dedkom sta docela nepomembni, pogrešljivi figuri. Also, njegov dedek je sociopatski alkoholik, ki ima malo ali nič skrbi za njegovo varnost. Morty se lahko zgolj sprijazni s tem, kar je njegov dedek že zdavnaj prebolel: nič posebnega ni. Enaka usoda čaka Bojacka. Slavni zvezdnik živi prazno eksistenco v potencialno pravljični basenski deželi. Vendar njegova realnost ga prav tako sklati na prehodu v odraslost – uspeh v sitcomu ga ni v ničemer izpolnil, slava in bogastvo pa še manj. Preprosto; nič posebnega ni. Vse, kar je lahko dosegel v življenju, je že dosegel.

V tem se skriva tudi srž teh likov. Življenjska kriza Bojacka in Ricka je za gledalca še kako dojemljiva. Občutek izpraznjenosti, depresije; vprašanje, če je to res vse, kar imamo. Z njim se je mogoče spopasti le z obilico črnega humorja. In kakopak tudi z vzvišenostjo nad plehkim optimizmom in motivacijskimi posterji na Facebooku. V tem oziru Bojack in Rick nista zgolj kretena, ampak tudi razumljiva lika, s katerima se zlahka poistovetimo. S tem pa osmislimo tudi njuna destruktivna in nemoralna dejanja. Še več, kadar slučajno storita kaj bežno plemenitega ali vsaj neodurnega, to sprejmemo že skoraj s solzami v očeh.

Tako lahko serija nagovori tudi najbolj ciničnega in arogantnega konzumenta popkulture, ki je videl in slišal že vse – nasproti mu postavi prav tako naveličan lik, ki okoli sebe vidi le podaljške klišejev in z največjim veseljem potaca barvite mavrice.

Drisky Bare-ass-ovsky

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.