MANIFEST METAMODERNIZMA

  1. Kot naravno stanje sveta prepoznavamo nihanje.
  2. Osvoboditi se moramo negibnosti, v katero nas je potisnilo stoletje ideološke naivnosti modernizma in cinične neiskrenosti njegovega vselej nasprotujočega pankrta.
  3. Za gibanje bo odslej poskrbelo nihanje med zavzetimi položaji, z diametralno nasprotujočimi idejami, ki delujejo kot utripajoči poli kolosalnih električnih naprav – ti bodo svet silili v premikanje.
  4. Priznavamo omejitve, ki obstajajo v slehernem gibanju ali izkušnji, in prav tako nesmiselnost vztrajanja v preseganju teh meja. Nepopolnost v srži sistema od nas terja spoštovanje: ne, ker verjamemo v dostopnost izbranega cilja ali strogo poslušnost začrtani poti, temveč ker vselej obstaja možnost, da tako uspemo uzreti morebitno skrivnost, obstaječo izven struktur. Naš obstoj je obogaten, če se obnašamo, kot da je omejitve moč preseči. Na tak način se nam odkriva svet.
  5. Vse stvari so ujete v nepreklicno polzenje proti stanju največjega entropičnega razkola. Umetnina je bistveno odvisna od bodisi izvora bodisi razkritja ambivalentne narave v-stvari. Umetniški učinek je v svojem zenitu neomadeževano izkustvo spremembe same v sebi. Tako je vloga umetnosti obljuba lastne paradoksalne odločnosti, ki jo doseže z nepreklicnim naporom po oprisotenju.
  6. Sedanjost je le simptom dvojnega učinkovanja takojšnjosti in zastaranja. Danes smo in nostalgiki in futuristi. Obstoječa tehnologija omogoča hkratno izkušenje in podoživljanje dogodkov s širokega nabora gledišč. Zgodovina s tovrstnim rojevajočim mreženjem še zdaleč ni obsojena na pogubo; omogočena ji je demokratizacija, ki se poraja na križiščih, do in od koder vodijo velike pripovedi.
  7. Prav tako kakor se znanost žene za poetično eleganco, se umetnik lahko posluži nagnjenja k resnici. Vse informacije so osnovni gradniki modrosti, tako izkustvene kot samostoječe, ne glede na vrednost njihovih resnic. Sprejemamo spoj znanosti-umetnosti in informativne lahkotnosti magičnega realizma. Napake rodijo smisel.
  8. Predlagamo pragmatični romanticizem, nezaznamovan z ideološkim zasidranjem. Iz tega izhaja, da je metamodernizem utemeljen kot spremenljivo stanje med in daleč od ironije ali iskrenosti, naivnosti ali poznavanja, relativizma ali resnice, optimizma ali dvoma, v iskanju ločenih in izmuzljivih obzorij. Stremimo za nihanjem!

Manifest metamodernizma’ je v izvirniku z naslovom ‘The Metamodernist Manifesto‘ leta 2011 objavil Luke Turner.

Z vsem spoštovanjem, ekipa TFF 12.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.