OLIMPIJSKE IGRE: BLED 2028

Bled 2028.

Poletni večer na novozgrajenem stadionu, ki je nabito poln. Varnostniki živčno postopajo sem in tja.

NAPOVEDOVALEC:

Drage gledalke in gledalci, vse je nared za zgodovino! Le še ura nas loči od pričetka poletnih Olimpijskih iger na Bledu leta 2028. Pred uradnim razglasom in prižigom ognja bomo priča pestremu kulturnemu programu, v katerem bomo videli smetano slovenske ustvarjalnosti. Začeli bomo s slavno in bogato zgodovino Slovenije, ki jo pripravlja naš kulturni oddelek.

(Zatemnitev, ki traja dlje od pričakovanj; ko se luči spet prižgejo, na trati stadiona stojijo ljudje s protestnimi transparenti v rokah)

042_Bled01

NAPOVEDOVALEC:

Dame in gospodje, zaploskajte več kot petstotim glasbenim, filmskim, kiparskim in drugim ustvarjalcem, ki so to prireditev bojkotirali iz štiristo dvaintridesetih različnih načelnih razlogov. S tem je kulturni del prireditve odpovedan.

(Žvižgi iz publike, na protestnike poleti nekaj ostrih predmetov)

NAPOVEDOVALEC:

Premikamo se k planu B, ki smo se ga spomnili pred dvema urama, ko je postalo jasno, da Slovenci nimamo niti slavne zgodovine niti ustreznih ustvarjalcev. Za začetek, tu imate nekaj ognjemeta.

042_Bled02

(Ognjemet. Publika se za trenutek zamoti, tako da se protestniki lahko varno umaknejo.)

NAPOVEDOVALEC:

Sledili bodo nastopi najslavnejših obrazov slovenske dežele. Prosimo, zaploskajte avantgardni art rock skupini Laibach, ki s svojim unikatnim slogom že skoraj pol stoletja navdušuje svet.

LAIBACH:

Stari smo kot zemlja

Hripavo pojemo

V križu nas zbada

Ampak res nam je v čast

Kar solze nam tečejo

Uf, uf, uf

Naše plenice so polne,

Naši obrazi potni

NAPOVEDOVALEC:

Kakšen izjemen nastop. Priča smo bili čudoviti parodiji novega sentimentalizma v retroavantgardni metodi, ki jo je Laibach v zadnjih 40 letih obstoja izpilil do potankosti. Za neuke bedake, ki sedaj žvižgajo v publiki, naj povemo, da se Laibachov nikoli ne sme jemati dobesedno, ker svojo umetnost zavijajo v provokativne ovoje ironije. Eni enostavno ne štekajo.

(Publika se praska po glavi, nekaj gledalcev se sprijazni in sprejme brezplačno pokovko, da bi lažje prebrodili čas.)

NAPOVEDOVALEC:

Prosimo, pozdravite mimohod reprezentanc vseh 249ih držav, ki bodo nastopile na tej olimpijadi. V imenu športnikov bo prisegel Nihilanth, dr. med. in predavatelj na univerzi v Stockholmu, ki trenutno služi kot častni predsednik olimpijskega komiteja in nastopa kot rokoborec klasičnega sloga.

(Nad stadion se spusti mrzel hlad, v ozadju se zasliši glasba ansambla Joy Division, ki z ledeno roko seže po srcih ljudi. Nekaj otrok zajoče.)

NIHILANTH:

Obljubim, da nas ne bodo ujeli v dopingu. Če pa nas slučajno bodo, se bomo delali tako iskreno presenečene in začudene, da bodo vsi mislili, da gre za čisto naključje. Poleg tega bomo tekmovali pošteno, če ne bomo ravno v igri za medalje. Obljubim, da si bomo ego bildali tako, da bo povprečen gledalec še vedno živel v utopiji olimpijskega duha. Obljubim, da bo vse skupaj še kar znosno.

NAPOVEDOVALEC:

Sedaj pa bo najvišja politična avtoriteta v državi tudi uradno otvorila igre. Aplavz za predsednika Republike Slovenije!

SLAVOJ ŽIŽEK:

To funkcijo sem prevzel zaradi heca, se razume. Razglašam odprtje olimpijskih iger 2028 na Bledu. Razumete? Odprtje, heh. To me spomni na tisti beloruski vic …

(Stišajo mu mikrofon.)

NAPOVEDOVALEC:

Medtem je olimpijska bakla že na stadionu. Vasilij Žbogar je pritekel z njo in jo predaja Luki Špiku. Primož Kozmus, zlati olimpijec iz Pekinga jo je prevzel in jo sedaj prižiga Iztoku Čopu. Prehajamo k bolj in bolj znanim potomcem naše dežele. Iztok Čop je sedaj pritekel do roba in svojo baklo predal Melaniji Trump. Veliki vrhunec se bliža. Kdo je največji Slovenec ali Slovenka, ki bo dobil čast zakuriti olimpijski ogenj?

(Glasba v ozadju naraste v crescendo. Melanija Trump počasi v petkah prisopiha do središča stadiona, mimo vrst olimpijk in olimpijcev. Pričaka jo figura v temi. Napeto pričakovanje na stadionu.)

DRAGAN ŽIVADINOV:

Ne pijem, ne kadim in se ne drogiram.

(Publika stopnjuje svoje navdušenje ob neverjetni prezenci. Aplavz prestopi v evforijo, ta pa v skoraj manično vriskanje.)

DRAGAN ŽIVADINOV:

Sem popolno človeško bitje. Postal bom še boljši.

(Melanija Trump mu najprej prižge baklo, potem pa še raketne motorje, pripete na hrbtu. Dragan Živadinov se najprej počasi dvigne, pred seboj iztegne roko kot Superman, v drugi trdno prime baklo. Nato sunkovito poleti skozi ogromen obročki lebdi nad stadionom – in ga spotoma prižge. Ogenj se počasi, svečano razleze skozi obroč, medtem ko Živadinov dela lupinge okoli njega.)

NAPOVEDOVALEC:

Olimpijski ogenj je prižgan!

043_Bled02

(Bliskavice fotoaparatov osvetlijo vsak kotiček stadiona. Dragan Živadinov se izstreli v višave, kjer se razleti v čudovit ognjemet. Žareči kosi njegovega telesa popadajo nazaj na stadion.)

NAPOVEDOVALEC:

Živel Bled, živel Dragan Živadinov! Živel olimpijski duh!

(Publika navdušeno ploska in slika izjemen trenutek. Politični vrh v častni loži žari od nacionalnega ponosa, razen predsednika Žižka, ki si trebi nohte na nogah. Domačini se ponosno tolčejo po prsih. Več oči je solznih.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.