VODIČ PO DIVJEM ZAHODU (EVROPE) – 3. DEL: BLIŽINA

… se nadaljuje

Naš vodič po divjem Zahodu se vrača, dragi popotniki. V prvem delu smo preleteli osnovna načela težko doumljivega in eksotičnega zahodnega bontona. V drugem smo obdelali bizarno prepoved postopanja, ki je v veljavi v vseh zahodnih državah. Tokrat bomo zvestim bralcem predstavili koncept, ki je našim civiliziranim očem docela nerazumljiv: Osebni prostor.

Kaj je to osebni prostor? Najlaže bi ga opisali kot prepričanje, da ima vsaka oseba pravico, da se ji ljudje ne približujejo preveč. Posledice kršitve te etikete boste opazili, če Zahodnjaka nagovorite, od blizu, kot ste navajeni – večina, sploh ženske, bo skoraj instinktivno odmaknila obraz na razdaljo, ki jo smatra za primerno. To seveda nima nikakršne veze z varnostjo ali slabim zadahom, kot si mnogi naši bralci včasih mislijo ob tovrstni izkušnji. Zahodnjaki namreč živijo v prepričanju, da jim določena varnostna medosebna razdalja enostavno pripada. 

Popotnikom zato vedno svetujemo, da si osebni prostor predstavljajo kot balon, ki obdaja osebe. V balon preprosto ne vstopamo, če ne želimo, da se oseba počuti neprijetno ali ogroženo. Številni naši arabski bralci so zaradi tega imeli docela neprijetne nesporazume, ki so se v nekaj primerih razrešili šele ob prisotnosti policije.

Tu je še ena fascinantna razsežnost fenomena osebnega prostora: Prepovedani prostor približevanja se sorazmerno zmanjšuje glede na to, kako prijateljski smo z osebo. Neznanci bodo od nas terjali tudi do meter prostora; tesni prijatelji nam bodo po drugi strani dopustili, da se jim z obrazom približamo na vsega decimeter ali dva. Natančne mere je na žalost težko opredeliti, pogosto se razlikujejo od države do države, ponekod celo od človeka do človeka. 

Povejmo še to: prijateljsko poljubljanje je po večini zahodnih držav neobstoječ koncept. Poznajo ga ponekod v Franciji in nekaterih delih Balkana, večinoma pa je poljub globoko intimno dejanje, ki ga izvajajo le pari. Občasne izjeme vključujejo čestitke ob osebnih praznikih, vendar v večini primerov tudi to velja le za ženske. Našim bralcem svetujemo, da se v izogib nesporazumom preprosto odrečejo tej navadi in vseskozi spoštujejo razdaljo, ki se bo Zahodnjakom zdela spoštljiva in primerna.

Kaj pa območja gneče, kjer razdalje ni mogoče ohranjati? Tudi tu obstajajo določene rešitve. Najpomembneje v takšnih situacijah je, da se z osebo ob sebi ne pogovarjate in ne izmenjujete pogledov (na Zahodu bi to namreč lahko razumeli kot spogledovanje). V pomoč vam je lahko ekran telefona ali pogled skozi okno. Kmalu boste ugotovili, da so Zahodnjaki pravi mojstri v tem – na natrpanih avtobusih bo včasih tudi po 200 ljudi, od katerih bo vsak strmel v točno določeno točko, drug mimo drugega. 

Četudi je koncept osebnega prostora težko doumljiv, pa je njegovo dosledno upoštevanje ključno za vsakega popotnika, ki se odpravi iz civilizacije na Zahod.

Se nadaljuje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.